Digitala berättelser
Digitala berättelser kan ge vården värdefull kunskap om patientens vårdupplevelse. Det kan också vara ett bra sätt för patienten eller en anhörig att få utlopp för sina tankar och känslor i en pressad situation.
Att skapa en digital berättelse om sig själv när man är patient ger ett kreativt utlopp för tankar och känslor. Det ger också vården värdefull kunskap om patienten.
Om metoden
En digital berättelse görs med hjälp av en mobiltelefon eller surfplatta och är cirka 1-3 minuter lång. En berättelse bygger på egna bilder, filmer och ljudpålägg och hålls ihop av ett manus som den som gör berättelsen först skriver och sedan läser in. Den kan handla om patienten själv, ett intresse eller ett minne.
Unga berättar på Stockholms kulturskola har på uppdrag av Kompetenscentrum för kultur och hälsa tagit fram fyra korta instruktionsfilmer, både på svenska och engelska, så att det ska vara enkelt att göra sin egen berättelse i sin egen takt.
Kompetenscentrum för kultur och hälsa sprider instruktionsfilmerna till ett antal verksamheter inom Region Stockholm för att testas av patienter och anhöriga.
Svenska hjärntumörföreningen, Neonatalvården respektive Psykoonkologisk mottagning vid Karolinska Universitetssjukhuset är några av dem som prövar digitala berättelser i sina verksamheter.
- Senast granskad: 19 februari 2024