Bildkonst och hälsa
I bildkonstens möjligheter ligger att skapa närhet och avstånd till det svåra. Bilden kan på så sätt framkalla hopp. Patienten utvecklar kognitiv förmåga och abstrakt associationsförmåga genom att samtala om och utöva konst i vården.
Bildkonst i vården skapar en lugnande och harmonisk miljö som minskar stress och ångest hos patienter. Det stärker i sin tur patientens identitet och självuppfattning. Bildkonst kan med fördel användas i terapiformer där patienten får möjlighet att uttrycka svåra känslor och bearbeta trauma – i synnerhet där ord är otillräckliga. Patienten utvecklar kognitiv förmåga och abstrakt associationsförmåga genom att studera och utöva konst.
Legenden om den unga Kora i antikens Korint, återgiven av Plinius Bok XXXV i Naturalis historia, befäster bildkonstens läkande kraft. Koras älskade är kallad att dra ut i krig och i hotet om förlusten att aldrig återse honom skapar Kora den första bilden, en kolteckning. Hon plockar upp en förkolnad pinne ur en eldstad och med den följer hon konturen av sin älskades skugga som framträder på väggen bakom honom. Bilden hjälper Kora att skapa närhet till sin älskade även då han försvunnit ut i kriget.
Karaktäristiskt för bildkonsten är således dess förmåga att alstra hopp genom att framkalla emotionell närhet vid sorg och förlust. På samma sätt kan bildkonst skapa avstånd och perspektiv vid oro eller hot mot integriteten.
Kontakta Kompetenscentrum för kultur och hälsa
Innehåll
Dokumentärfilm - Att hitta in i samtalet
Filmen Att hitta in i samtalet skildrar hur personal på ett särskilt boende för äldre tar sig an samtal kring döende och död.Sedd för den jag är - medskapande dokumentärfilm
Projektet fokuserar på att genom konstnärliga processer identifiera och möta behov hos svårt sjuka barn för att stärka det egna jaget.Digitala berättelser ger vården värdefull kunskap om patienten.
Att skapa en digital berättelse om sig själv som patient ger verktyg för att uttrycka tankar och känslor. Det ger också vården värdefull kunskap om patienten.Konstblick - en metod för att samtala om konst
Konstblick är specialanpassad för varje vårdverksamhet och anpassad för just den patientgruppen som möter konsten där.Konstvandringar -kan öka äldres välbefinnande
En metod för att aktivera och stimulera till samtal mellan patienter och personal, och även mellan patienter och anhöriga.