
Uppföljningar och resultat
Region Stockholm har krävt tillbaka många miljoner kronor från felaktiga utbetalningar samt stoppat oseriösa aktörer.
Region Stockholm följer upp alla vårdavtal, men också de vårdgivare som debiterar regionen på andra grunder än ett avtal. Syftet med uppföljningen är att se till att vården som bedrivs är patientsäker, men också att de ersättningar som betalas ut är korrekta.
Möjligheterna att agera vid brister hos en vårdgivare styrs i stor utsträckning av om det finns ett avtal och hur det är utformat. Det kan handla om allt från krav på rättelser till att avtalet med vårdgivaren sägs upp.
Regionen har även nekat oseriösa aktörer och avslutat avtal med vårdgivare som missbrukat offentliga medel.
I samband med ansökan om att bedriva specialiserad vård inom ett vårdval, framkommer att leverantören varit sena med sina skatteinbetalningar under en längre tid. Ett villkor för att få teckna avtal med Region Stockholm är ekonomisk stabilitet och seriositet. Ansökan avslås. (HSN 2024-0213)
Regionens arbete är en kugge i samhällets arbete mot välfärdsbrott
I arbetet mot oegentligheter och välfärdsbrott krävs att många aktörer bidrar och samarbetar. Samverkan med polisen och andra myndigheter och regioner är prioriterat i Region Stockholm. Ibland räcker det inte med att säga upp ett avtal eller att avsluta utbetalningar av ersättning. När vi ser att en vårdgivare riskerar patientsäkerheten eller begår brott, anmäler vi till polisen, Ekobrottsmyndigheten eller till vårdens tillsynsmyndighet IVO.
Vid ett oanmält besök på en vårdcentral, uppdagas att det saknas viktiga läkemedel, att lokalerna är stökiga och att läkemedel och medicintekniska produkter hanteras på ett osäkert sätt. Leverantören anses inte bedriva patientsäker verksamhet och avtalet sägs upp. (PVN 2023-0976)
Uppföljning under 2024 av vårdgivare har bland annat resulterat i:
Dessutom har Region Stockholm:
|
- Senast granskad: 20 februari 2025