Funktionshinderfrågor

Delaktighet och tillgänglighet i samhället är en mänsklig rättighet. Invånare ska mötas respektfullt och utifrån sina fysiska, psykiska och interkulturella förutsättningar inom våra verksamheter. 

Region Stockholm grundar sitt arbete med delaktighet och tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning på FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, Agenda 2030 och det nationella funktionshinderspolitiska målet. 

En person kan ha en eller flera funktionsnedsättningar. Funktionsnedsättning är en persons nedsatta funktionsförmåga och kan vara fysisk, psykisk eller/och intellektuell. Omkring 20% av Sveriges befolkning har en funktionsnedsättning, permanent eller tillfällig.

Andelen beräknas vara liknande i Stockholms län. Det finns en stor diversitet och mångfald inom gruppen ”personer med funktionsnedsättning”. Behov och förutsättningar hos dessa kan se mycket olika ut. 

Vi inom Region Stockholm arbetar utifrån funktionshinderspolitikens fyra inriktningar på det här sättet:

Principen om universell utformning

Universell utformning handlar om att skapa produkter, tjänster och miljöer som redan från början är tillgängliga för så många personer som möjligt. Region Stockholm ska utgå från denna princip för att bidra till en ökad inkludering och tillgänglighet i samhället. Principen om universell utformning används så mycket som möjligt vid inköp och framtagande av nya produkter, tjänster, och miljöer. 

Befintliga brister i tillgängligheten

Brister som skapar hinder för delaktighet kan vara mer eller mindre uppenbara. De behöver systematiskt identifieras och åtgärdas. Brister kan gälla en fysisk eller digital produkt, miljö, system eller tjänst. I den fysiska miljön så kan det till exempel handla om gamla fastigheter. Inom fastigheter använder vi oss därför av besiktningar som dokumenteras och följs upp systematiskt. Det kan även handla om bristande tillgänglighet för digitala tjänster och plattformar. Tillgänglighet innebär att alla ska kunna använda något, kunna vara med i en aktivitet och kunna vara med i olika sammanhang. Det beskriver hur mycket något kan användas av personer med funktionsnedsättning.

Individuella stöd och lösningar

Alla ska kunna ta del av det som Region Stockholm erbjuder. Då kan individuella stöd och lösningar vara nödvändiga. Genom att använda universell utformning så behövs det färre individuella lösningar, Om vi till exempel ser till att skyltning och ledstråk fungerar bra i kollektivtrafiken behöver färre personer ledsagning. När det inte räcker till så har vi individuella stöd att sätta in. Inom det här området arbetar därför Region Stockholm med hjälpmedel, habilitering, ledsagning och färdtjänst.

Förebygga och motverka diskriminering

Region Stockholm arbetar för att förebygga och motverka diskriminering av personer med funktionsnedsättning genom att:

Arbeta med universell utformning.

  • Få bort befintliga hinder.
  • Erbjuda individuella stöd.
  • Tydliggöra bristande tillgänglighet som en form av diskriminering.
  • Tydliggöra funktionsnedsättning som en grund till diskriminering. Vi ska också synliggöra att detta ökar risken för diskriminering i kombination med andra diskrimineringsgrunder.
  • Senast granskad: 24 oktober 2023