Om Innovationsfondens dag

Region Stockholms arrangemang Innovationsfondens dag är ett mötesforum för utställare, föredragshållare och besökare som minglar, utbyter idéer och knyter kontakter. Från scenen serveras film, inspirationsföreläsningar och presentationer.

Den snabbt föränderliga omvärlden, tidigare pandemi och Stockholmsregionens position som en snabbt växande storstadsregion är faktorer som fortsätter att skapa nya utmaningar och möjligheter för Region Stockholm och som påverkar det dagliga innovationsarbetet.

Nyttan med Region Stockholms innovationsfond kan beskrivas i fyra delar:  

  1. Nya tjänster som underlättar vardagen, att möta de förändrade kraven och behoven som uppstår i en föränderlig omvärld. Projekten som stöds av innovationsfonden strävar efter att utveckla nya tjänster som gör vardagen enklare och mer bekväm för människorna i regionen.
  2. Höjd kvalitet i offentlig service: Innovationsprojekten försöker bidra till att förbättra kvaliteten i Region Stockholms verksamheter. Genom att integrera innovativa lösningar, öka kvaliteten och säkerheten i leveransen av offentliga varor och tjänster och höjer standarden för den offentliga servicen i regionen.
  3. Ökad effektivitet i produktionen av tjänster: Genom att använda innovation som verktyg strävar man efter att skapa en mer resurseffektiv verksamhet. Det kan vara att utveckla smartare processer och utforska möjligheterna till automatisering eller effektivisering för att uppnå ökad effektivitet i produktionen av tjänster i regionen.
  4. Förmåga till insikter, analys och kunskapsbildning: Genom att omfamna innovation möjliggör man delning, hantering och analys av stora mängder data och information som ger möjlighet till insikter och kunskaper som tidigare inte varit möjliga att erhålla. Dessa insikter och kunskaper kan sedan användas som grund för beslut, verksamhetsutveckling och forskning. 

På Innovationsfondens dag får vi ta del av intressanta, inspirerande och goda innovationer i projekt som just gjort detta genom stöd av innovationsfonden. Det är medarbetare i Regions Stockholm som utvecklat nya tjänster och produkter som underlättar vardagen, höjt kvaliteten i offentlig service, ökat effektiviteten i verksamheter och därmed skapat en högre innovationsmognad i Region Stockholm.

Bakgrund om innovationsfonden

  • Medel har fördelats i Region Stockholm sedan 2015
  • Drygt 1100 ansökningar
  • Mer än 400 projekt har beviljats medel
  • Har fördelat 15 miljoner kronor per år
  • Alla medarbetare i Region Stockholm kan ansöka om medel
  • Syftet är att utveckla, testa, utvärdera och införa nya innoavtioner
  • Det kan ofta vara digitala lösningar och nya tekniker

Några röster från Innovationsfondens dag 2023, bland utställare och innovatörer

Anna Tisäter, innovationsstrateg på Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO), var på plats för att representera innovationsnätverket och ta del av ett späckat program. År 2023 var hon med om att vinna pris för appen Alltid öppet. Nu arbetar hon med att se hur robotteknik kan minska vårdpersonalens administrativa uppgifter.

– Det är kul att hänga med kreativa människor som vill testa någonting nytt. Jag är lite ny i rollen som innovationsstrateg men har jobbat länge med verksamhetsutveckling så det är en blandning av bekanta och nya människor.

I montern bredvid stod Maria Stockhaus, från Södersjukhusets innovations- och utbildningscenter och pratade med förbipasserande.

– Det är alltid kul att få komma ut och se vad andra sjukhus jobbar med och berätta om var vi står i olika innovationsprojekt. Vi jobbar med liknande frågor så det är kul att träffas och lära av varandra. Om något annat gäng gjort något bra vill vi vara med och sprida det inom regionen.

Peter Lundberg, säkerhetsstrateg på Södertälje sjukhus vittnade om hur personalen uppskattar den nya VR-tekniken som gör det möjligt att träna på att bemöta hotfulla människor i en virtuell miljö. Projektet startade 2020 med medel från Innovationsfonden och kombineras med webbutbildningen Hantera hot och våld samt filmade föreläsningar av Maria Bauer, expert på hot och våld.

– Alla nyutexaminerade sjuksköterskor och undersköterskor får göra detta och det är väldigt uppskattat. Vi har också utbildat handledare på intensivvårdsavdelningen och akuten så att de också ska kunna ta del av träningen, berättade Peter Lundberg.

  • Senast granskad: 27 augusti 2024