Steg 6: Spridning
Innovationen sprids för att skapa värde och nytta för fler, vilket sker när den implementeras på en ny plats.
Anpassa innovationen
När en innovation tas fram för ett visst sammanhang behöver den oftast anpassas när den ska spridas till en annan mottagare. Det kan handla om att man har olika arbetssätt, annan teknik som ska stötta arbetet eller andra avtal som styr vad man kan eller inte kan göra. Se över den typen av grundförutsättningar när ni sprider innovationen.
Exempel på andra goda innovationer och utvecklingsprojekt där du kan hitta inspiration och också be dem publicera egna goda exempel finns hos Sveriges kommuner och regioner (SKR).
Skapa en kommunikationsplan
Nu är det dags att skapa en kommunikationsplan för spridning samt implementera i fler verksamheter. Det är viktigt att ha med sig rätt personer ”på tåget” och att göra det så tidigt som det är möjligt.
Skapa en tydlighet kring det arbete som ligger till grund för innovationen och lyft fram aspekter som en ny verksamhet kan behöva ta extra hänsyn till. Glöm inte bort att innovationen i sig inte kan spridas om andra inte får reda på att den finns. Så undervärdera inte arbetet med att kommunicera ut värdet av det du har åstadkommit.
Se om du kan söka medel för att öka chansen att sprida en lyckad innovation.
Kan det finnas utrymme att söka medel för er implementering och spridning? Exempelvis från innovationsfonden i Region Stockholm, eller från Vinnova?
Läs mer om innovationsmedel på vår webbplats
Läs mer om innovationsmedel på Vinnovas webbplats(Extern länk)
Steg 5: Implementering
Implementering är det som görs för att innovationen ska införas i en ordinarie verksamhet.
- Senast granskad: 10 april 2025