För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor

Steg 5: Implementering

Implementering är det som görs för att innovationen ska införas i en ordinarie verksamhet. 

Bild på innovationsprocessen  med symboler för varje steg. På denna bild är en symbol med en hand och två kugghjul i fokus

Detta kräver beslut, planering och uthållighet. Det är viktigt att det framgår hur och varför en implementering ska genomföras. Utöver det är det viktigt att nyckelpersoner är involverade, att roller är definierade och att nödvändiga resurser finns – exempelvis tid för att lära sig det nya.

Den inledande implementeringen kan genomföras som ett pilotprojekt i en avgränsad del av en verksamhet, alternativt genomföras direkt i en hel verksamhet eller ske inom flera verksamheter samtidigt.

Aktiviteterna som ingår i denna fas hittar du nedan.

Implementera lösningen

I det här steget får du tips om hur du kan ta lösningen från idé till implementering. Nu har du förhoppningsvis ett lösningsförslag som du bedömer kommer skapa en klar förbättring för både användare och medarbetare. Förverkliga-steget handlar om att ”få det att hända” på riktigt. 

Om att förverkliga idén på SKR:s webbplats(Extern länk)

Om att förverkliga idén på Openlabs webbplats(Extern länk)

Genomför en effektutvärdering

Förändringen som din lösning innebär kommer förhoppningsvis innebära många fördelar och vinster jämfört med tidigare tillvägagångssätt. Samtidigt kan den också innebära förändrade rutiner för medarbetare och användare.

Tänk igenom hur du ska kommunicera detta på ett bra sätt till de olika målgrupperna, både inom och utanför er organisation samt tänk igenom hur du skulle kunna mäta effekten av din nya lösning. 

Om att förverkliga idén på SKR:s webbplats(Extern länk)

Förvalta innovationen

Lägg en plan för hur din nya lösning ska förvaltas och av vem. Stäm av upplägget med berörda parter samt förankra med ledning. 

Summera projektet

När du berättar om förändringen, lyft upp varför den görs och tryck lite extra på att arbetet bygger på insikter och involvering från användare. Det här är ett försök att göra saker bättre – inte ett beslut inifrån er organisation eller verksamhet. 

Berätta att användare och medarbetare har varit med i utvecklingsarbetet och vilka värden som den nya lösningen bidrar med. Använd dig gärna av användarberättelser, verkliga citat och bilder för att skapa intresse.

Låt din berättelse till exempel ha följande ingredienser; problemet, brukarens väg, insikterna och lösningen. Berätta det viktigaste först och hitta det som är unikt i just din lösning.

Om att förverkliga idén på SKR:s webbplats (Extern länk)

Steg 4: Utveckling och test

I fas fyra utvecklas lösningen. Vid val av utvecklingssätt är det viktigt att ta hänsyn till bland annat lagar och regelverk. 

Till steg 4: Utveckling och test

Steg 6: Spridning

Innovationen sprids för att skapa värde och nytta för fler, vilket sker när den implementeras på en ny plats. 

Till steg 6: Spridning
  • Senast granskad: 10 april 2025

För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor.