För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor

Foto och film

Fotografi är en bärande del i vår visuella identitet. Med ett gemensamt bildspråk skapar vi en visuell berättelse som ger igenkänning och stärker vår kommunikation. Här hittar du riktlinjer för hur du bildsätter och använder fotografier.

Behöver du bilder till din PowerPoint-presentation? Besök Region Stockholms bildportal.(Extern länk)
Är du kommunikatör eller formgivare? Mejla funktionsbrevlådan för att få inloggning till Region Stockholms bildbank.

Utgångspunkt

Fotografi är en stark och bärande del av vår kommunikation och hjälper oss att förmedla känsla och sammanhang. När vi visualiserar vår kommunikation är fotografi förstahandsvalet. Illustrationer och ikoner används i undantagsfall.

För fotografier låter vårt koncept En del av en större helhet oss zooma in och ut i en och samma kontext, vilket gör att vi kan lyfta både stora händelser och små detaljer.

​ - BILD -

Genom att växla mellan helhetsbilder och detaljer skapar vi flexibilitet i vår bildsättning. Vi kan använda en eller flera bilder för att bygga en berättelse som tillsammans med text bildar en visuell helhet.

I bildserier ska bilderna harmonisera och skapa en sammanhållen upplevelse. Variera gärna mellan in- och utzoomade perspektiv för att ge djup och helhet, vilket hjälper till att skapa ett visuellt berättande utan att förlora varje bilds unika karaktär.

- BILD -

Vägledning för bildsättning

Känsla och uttryck

Vårt bildspråk ska spegla vardagslivet i länet och våra verksamheter på ett autentiskt och dokumentärt sätt. Våra bilder, illustrationer och filmer ska vara levande, trovärdiga och förmedla en känsla av närvaro – som att du är där när livet händer.

Vi skildrar människor och miljöer, där invånaren kan känna igen sig. Bilderna ska representera länets mångfald och inkludera personer oavsett nationalitet, kulturell bakgrund, kön, ålder, hudfärg, klädstil, funktionshinder eller sexuell läggning.

Fotografi är alltid vårt förstahandsval i vår kommunikation och ska ge en helhetsbild – från folklivet i tunnelbanan till en stilla kväll i skärgården. 

Som i allt vi gör, utgår vi från Region Stockholms värdeord: öppenhet, kompetens, pålitlighet och samverkan.

Autenticitet

För att en bild ska vara trovärdig är det viktigt att vara uppmärksam på detaljer i bilden. Det gäller till exempel att personer på bilden följer regler för arbetsmiljö och vårdhygien. Undvik sådant som kan uppfattas som tidsmarkörer som till exempel reklamskyltar, logotyper, teknik och miljöer från hälso- och sjukvården och kollektivtrafiken. Bilderna ska alltid skildra Stockholms län.

Tekniska riktlinjer

AI-bilder

Alla AI-genererade bilder är tränade på någon annans bilder. Det innebär att vi riskerar att använda bilder som vi saknar rättigheter till. Därför använder vi inte bilder, illustrationer och filmer framtagna med hjälp av generativ AI.

För att säkerställa ett enhetligt visuellt uttryck använder vi material från vår bildbank. Bildbankens innehåll är framtaget för att säkerställa en konsekvent tonalitet och ett bildspråk som förmedlar autenticitet och kvalitet.

Bildkollage

Vi använder inte kollage, det vill säga manipulerade bilder då flera fotografier kombineras genom överlappning eller placering i lager så att de flyter ihop. Kollage gör att de individuella bilderna förlorar sin självständighet.

Använd istället bildserier där varje bild står för sig själv men tillsammans skapar en harmonisk och sammanhållen upplevelse. För att förstärka det visuella berättandet kan bildserierna variera mellan in- och utzoomade perspektiv. Det ger både djup och en känsla av helhet utan att förlora bildens unika uttryck.

Drönar- och flygbilder

Drönar- och flygbilder ska användas med omsorg och i enlighet med gällande regler och säkerhetsföreskrifter. Det innebär att följa flygzonsregler, respektera människors integritet och säkerställa att känsliga platser inte avbildas utan tillstånd.

Drönarbilder ska ge en överblick som tillför sammanhang och perspektiv till innehållet.

Läs mer om regler på transportstyrelsen.se(Extern länk)

Praktiska riktlinjer för bildval

Köpta eller lånade bilder

Använd i första hand bilder från vår egen bildbank. Bilder från samarbetspartner, bildbyråer eller andra externa aktörer ska ses som ett komplement.

Använder du fotografier som är från bildbanken ska de hålla hög kvalitet och följa våra instruktioner. Se till att bilden uppfyller regler för vårdhygien och arbetsmiljö och undvik bilder med andra varumärken eller miljöer från andra regioner och länder. 

Kontrollera rättigheter för att inte bryta mot upphovsrättslagen och säkerställ att avtal om samtycke finns om bilderna innehåller identifierbara personer.

Publicering av bilder av konst och upphovsskyddade verk

När bilder av konst publiceras redovisas det så att konstnären får ersättning för den immateriella upphovsrätten.

Skyddet gäller till 75 år efter konstnärens död. Kulturförvaltningen redovisar all publicering av konst för Region Stockholms verksamheter. Meddela dina publiceringar till press.kultur@regionstockholm.se löpande eller samlat årsvis.

Se mer information på intranätet.

Bildangivelse vid publicering av konst

Verktitel, ©Konstnärens namn, Bildupphovsrätt, publiceringsår och fotografens namn ska alltid anges.

Exempel:
Ready To Tell ©All Miriam Bäckström/Bildupphovsrätt 2025.
Fotograf Per Mannberg.

Hörsal med presentationsplatser, åhörarplatser och mot taket ett draperi med kollage.
Ready To Tell ©All Miriam Bäckström/Bildupphovsrätt 2025. Fotograf Per Mannberg.

Bildsätta i sociala medier

Bilder i sociala medier ska ha samma känsla och uttryck som i andra digitala kanaler och tryckt material, även om de är tagna med mobilkamera.

Kompositionen ska vara genomtänkt med en lugn bakgrund som inte upplevs rörig eller tar fokus från huvudmotivet. Använd skärpedjup för att framhäva det viktigaste i bilden.

Både stillbilder och rörligt material ska anpassas till plattformens format och tekniska krav. Innehållet ska visa vardagliga, naturliga ögonblick som speglar livet i länet eller den verksamhet vi skildrar.

Etik och GDPR

Våra bilder sätter människan i fokus. De ska alltid fotograferas och publiceras med respekt för den enskilda människan. Vi smygfotograferar inte människor eller skildrar dem som offer.

Vi följer dataskyddsförordningens (GDPR) krav på hantering av personuppgifter. En identifierbar person i bild räknas som en personuppgift och måste hanteras korrekt.

För identifierbara personer krävs ett skriftligt samtycke. Undantag kan göras vid större evenemang där det dokumentära behovet väger tyngre än den enskildes integritet.

Samtyckesblankett för Region Stockholm(Extern länk)

  • Senast granskad: 20 februari 2025
För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor..