Region Stockholms Logotyp

Arbetsmarknad och Näringsliv kvartal 2, 2024

Detta är en rapport av Region Stockholm.
Uppdaterades: 30 augusti 2024
Tillbaka till Region Stockholm

I denna rapport presenteras statistik om utvecklingen på arbetsmarknaden och näringslivet i Stockholms län. Rapporten uppdateras kvartalsvis med ny statistik som hämtas från SCB, Arbetsförmedlingen, Konjunkturinstitutet, Bolagsverket och Tillväxtanalys. Syftet med rapporten är främst att ge en så aktuell lägesbild som möjligt med en periodicitet på månad eller kvartal.

Arbetsmarknaden i länet

I detta avsnitt ges en nulägesbild över läget på arbetsmarknaden i länet. Aspekter som beaktas är sysselsättning, arbetslöshet och varsel.

Sysselsättning

Sysselsättningen i länet kan mätas på olika sätt. I detta avsnitt redovisas sysselsättningsstatistik från SCB:s statistikserie Befolkningens arbetsmarknadsstatus (BAS) både avseende sysselsättningsgrad och antalet sysselsatta.


Sysselsatta per kön

Sysselsättningsgraden beräknas här som antal sysselsatta i åldern 20-65 år som andel av befolkningen i samma ålder. I juni 2024 var sysselsättningsgraden 80 procent totalt i Stockholms län, 80.2 procent för kvinnor och 79.7 procent för män.

Sysselsättningsgrad (20-65 år) per kön, Stockholms län

Källa: SCB, BAS preliminär månadsstatistik. (OBS! Bruten skala.)

Sysselsatta per födelseregion

Sysselsättningsgraden beräknas här som antal sysselsatta i åldern 20-65 år som andel av befolkningen i samma ålder. I juni 2024 var sysselsättningsgraden 80 procent totalt i Stockholms län, 84.3 procent för inrikes födda och 71.8 procent för utrikes födda.

Sysselsättningsgrad (20-65 år) per födelseregion, Stockholms län

Källa: SCB, BAS preliminär månadsstatistik. (OBS! Bruten skala.)

Sysselsatta per sektor

I juni 2024 var antalet sysselsatta 1 276 289 i åldern 20-65 år för samtliga sektorer i Stockholms län. Av dessa var 980 654 sysselsatta i näringslivet.

Antal sysselsatta (20-65 år) per sektor, Stockholms län

Källa: SCB, BAS preliminär månadsstatistik. (OBS! Bruten skala.)

Arbetslöshet

Arbetslösheten i länet kan mätas på olika sätt. I detta avsnitt redovisas arbetslöshetsstatistik från SCB:s statistikserie Befolkningens arbetsmarknadsstatus (BAS).

Den vanligaste metoden att definiera arbetslöshet på är om individen ingår i arbetstskraften och är i arbetsför ålder (vanligtvis 15-74 år, 16-64 år eller 16-65 år), saknar betalt arbete, är tillgänglig för att arbeta, och antingen aktivt söker efter arbete eller väntar på ett arbete som snart ska börja. Arbetslösheten räknas då ut som andelen individer som ingår i arbetskraften men som inte arbetar.

I denna rapport har åldern 16-64 år använts för arbetslöshet.


Arbetslöshet per kön

Arbetslösheten beräknas här som antal arbetslösa i åldern 16-64 år som andel av den totala arbetskraften. I juni 2024 var arbetslösheten 5 procent totalt i Stockholms län, 5 procent för kvinnor och 5 procent för män.

Arbetslöshet (16-64 år) per kön, Stockholms län

Källa: SCB, BAS preliminär månadsstatistik

Arbetslöshet per födelseregion

Arbetslösheten beräknas här som antal arbetslösa i åldern 16-64 år som andel av den totala arbetskraften. I juni 2024 var arbetslösheten 5 procent totalt i Stockholms län, 3 procent för inrikes födda och 9.3 procent för utrikes födda.

Arbetslöshet (16-64 år) per födelseregion, Stockholms län

Källa: SCB, BAS preliminär månadsstatistik

Arbetslöshet per Kommun

I juni 2024 var arbetslösheten bland individer mellan 16-64 år högst i Södertälje med 8.63 procent, och lägst i Vaxholm med 2.28 procent.

Arbetslöshet (16-64 år) per kommun, Stockholms län

Källa: SCB, BAS preliminär månadsstatistik

Varsel

Varselstatistiken hämtas från Arbetsförmedlingen. Varsel visar hur många personer som varslats om uppsägning. Antal varsel kan ses som en indikation om hur arbetsmarknaden kommer utvecklas framöver, men varsel leder inte alltid till faktiska uppsägningar.

Nedan redovisas varselstatistik per månad och per bransch den senaste månaden och kumulativt för innevarande år för Stockholms län. Den månadsvisa varselstatistiken per bransch är preliminär, vilket innebär att statistiken kan korrigeras i efterhand.


Varsel per månad

Totalt varslades 2 081 personer om uppsägning under juli 2024. I genomsnitt har 3 007 personer varslats per månad under året. Hittills har 21 047 personer varslats under 2024.

Antal varslade per månad, Stockholms län

Källa: Arbetsförmedlingen

Varsel per bransch (senaste månaden)

Under juli 2024 varslades 636 personer om uppsägning i näringsgrenen Uthyrning, fastighetsservice, resetjänster och andra stödtjänster vilket var den näringsgren med flest antal varsel under månaden.

Antal varslade per näringsgren, Stockholms län, juli 2024

Källa: Arbetsförmedlingen

Varsel per bransch (kumulativt år)

Under perioden januari - juli 2024 har 4 333 personer varslats om uppsägning i näringsgrenen Informations- och kommunikationsverksamhet vilket är den näringsgren med flest antal varsel totalt under året.

Antal varslade per näringsgren, Stockholms län, januari - juli 2024

Källa: Arbetsförmedlingen

Näringslivet i länet

I detta avsnitt ges en nulägesbild över läget i näringslivet i länet. Aspekter som beaktas är Konjunkturinstitutets konfidensindikator, samt statistik över nyregistrerade företag och konkurser.

Konjunktur

Konjunkturinstitutet genomför enkätundersökningen Konjunkturbarometern månadsvis för riket och kvartalsvis regionalt. I detta avsnitt redovisas Konfidensindikatorer för både det totala näringslivet och enskilda branscher på regional nivå för Stockholms län.

Konfidensindikatorerna används för att sammanfatta situationen och företagens stämningsläge i en viss bransch. Värden över 100 motsvarar ett starkare stämningsläge än normalt och värden över 110 ett mycket starkare stämningsläge än normalt. Värden under 100 och under 90 visar ett svagare respektive mycket svagare stämningsläge än normalt.


Konfidensindikatorn för det totala näringslivet i kvartal 2, 2024 var 97. Stämningsläget var högst inom Handel med ett indikatorvärde på 101, medan det var lägst inom Tillverkningsindustri med ett indikatorvärde på 96.

Konfidensindikatorn per kvartal, Stockholms län

Källa: Konjunkturinstitutet, avser säsongsrensat nettotal.

Nyregistrerade företag

Statistik över nyregistrerade företag per månad hämtas från Bolagsverket. Statistiken avser aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag och enskild firma.


Under juli 2024 registrerades 1 222 nya företag i Stockholms län, vilket innebär att hittills har 11 288 nya företag registrerats under 2024.

Kumulativt antal nyregistrerade företag per månad, Stockholms län

Källa: Bolagsverket

Konkurser

Statistik över konkurser hämtas från Tillväxtanalys via SCB. Statistiken täcker företagskonkurser, det vill säga konkurs av ett bolag i någon form, inklusive enskilda näringsidkare.


Konkurser per månad

Under juli 2024 gick 272 företag i konkurs i Stockholms län, vilket innebär att hittills har 2 495 företag gått i konkurs under 2024.

Konkurser kumulativt per månad, Stockholms län

Källa: Tillväxtanalys

Anställda drabbade av konkurser

Under juli 2024 drabbades 652 anställda av konkurser i Stockholms län, vilket innebär att hittills har 6 448 anställda drabbats av konkurser under 2024.

Anställda drabbade av konkurser kumulativt per månad, Stockholms län

Källa: Tillväxtanalys